Студенти-консультанти ЮК «Астрея» та студенти Центру юридичної деонтології долучилися до заходу «Нас єднає прапор України: духовна єдність поколінь», приуроченого Дню соборності України

Дата проведення заходу: 19 січня 2020 року
Місце проведення заходу: м. Київ, вул. Паньківська, 9

 

Напередодні Дня Соборності України студенти-консультанти ЮК «Астрея» та студенти Центру юридичної деонтології Університету Грінченка долучилися до заходу «Нас єднає прапор України: духовна єдність поколінь», приуроченого Дню соборності України, ініційований студентським активом ВНЗ Київського університету ринкових відносин за підтримки Київського молодіжного центру в приміщенні історико-меморіального музею Михайла Грушевського.

У заході взяли участь, також, студенти Таращанського державного технічного та економіко-правового коледжу, Політико-правового коледжу «АЛСКО», коледжу мистецького художнього моделювання та дизайну імені Сальвадора Далі, учні спеціалізованої школи № 194 «Перспектива» м. Києва, провідні науковці та юристи. Модераторами заходу було обрано Марію Осядлу – головного консультанта відділу зв’язків органів правосуддя Апарату Верховної Ради України, Романа Сухацького та Олену Петасюк – кандидатів історичних наук, Жанну Семерей – доктора філософії в галузі економіки, Оксану Казак та Андрія Чернегу – представників Факультету інформаційних технологій та управління, Факультету права та міжнародних відносин Київського університету імені Бориса Грінченка, Макарія Маслова – фахівеця відділу сприяння зайнятості та розвитку молодіжного підприємництва Київського молодіжного центру.

Метою заходу стало відтворення історичних і бурхливих національних подій, що відбулися на площі перед Софією Київською у м. Києві 22 січня 1919 року, де на волелюбному зібранні було урочисто проголошено Злуку Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Цей день увійшов до національного календаря як державне свято – День Соборності України. Відзначати свято почали не у 1999 році (коли було ухвалено відповідний президентський указ), а з 22 січня 1990 року, коли мільйони українців узялися за руки, утворивши «живий ланцюг» від м. Києва до м. Львова, на згадку про проголошення Акту Злуки.

Під час екскурсії старший науковий співробітник історико-меморіального музею Юрій Євтушенко розповів студентам про становлення державності в добу Центральної Ради. Відвідувачі мали змогу ознайомитися з державотворчими документами тих буремних часів, дізнатися про перші українські паперові банкноти – карбованці, гривні, марки-шаги, державні символи України – Герб і Прапор. Молодь побувала в робочому кабінеті видатного історика та політичного діяча Михайла Грушевського. Після тематичної екскурсії учасники заходу продовжили роботу в залі засідань музею, де відбулася жвава дискусія минулого спадку ЦР УНР, її напрямів діяльності, досягнень, прорахунків і причин поразки у визвольній боротьбі проти радянської влади.

На завершення заходу відбувся флешмоб «Україна єдина» та нагородження всіх учасників заходу сертифікатами.

 

Студенти-консультанти ЮК «Астрея» та студен...
Студенти-консультанти ЮК «Астрея» та студен...
Студенти-консультанти ЮК «Астрея» та студен...