Лист Президента наглядової ради Великої Хартії до ректора Київського університету імені Бориса Грінченка

Шановний професор Огнев'юк

Мені дуже приємно поділитися з вами новинами про те, як розвивається Велика Хартія університетів.

Нині велика увага приділяється тому, що ми називаємо "Проект життєвих цінностей". Мета проекту полягає в тому, щоб дозволити університетам переглянути свої цінності та ступінь їхнього "життя" на практиці. Ми враховуємо як основні цінності, викладені в Великій Хартії університетів, так і цінності, які університети самі вибирають для своїх місій. Десять пілотних університетів у дев'яти різних країнах наразі проводять випробування матеріалів, які надаються послами Наглядової Ради (НР).

Дослідження проводяться ректором або старшим делегатом та залучають студентів, викладачів, співробітників, ключові комітети, керівні органів та інші відповідні зацікавлені сторони. Вони розроблені, щоб оскаржити існуючі інституційні рейтинги та практику, щоб університети могли визначити або підтвердити унікальність, а також модифікувати діяльність або процеси, де це необхідно. Коротко кажучи, дослідження має стратегічне значення і дає змогу університетам покращуватись.

На нещодавньому семінарі, присвяченому огляду, пілоти поділилися особливостями перебігу процесу та представили висновки, які наразі опрацьовуються, щоб ухвалити вказівки щодо впровадження "Живих цінностей" , яке заплановано на річницю Наглядової Ради у 2018 р. Це відбудеться 17 вересня в м. Саламанка, де святкуватиметься не тільки 30-річчя першого підписання Великої Хартії Університетів, а й 800-річчя Університету Саламанки. На наступний день запланована одна з найбільших церемоній підписання останніх років із залученням 1000 університетів у всьому світі. Ми сподіваємось, що Ви або уповноважений представник візьмете участь в цих подіях. Інформація про те, як зареєструватися, розміщена на веб-сайті (http://www.magna-charta.org).

Також на семінарі будуть оголошені деталі процесу розробки нової редакції Magna Charta Universitatum. Поточний документ був вдало апробований і є основою спільного розуміння фундаментальних цінностей. Але протягом останніх 30 років світ змінився, і НР прагне змінити і посилити документ задля блага її підписантів. І ми були б раді, аби Ви або уповноважена особа за можливості долучились до цього процесу, надаючи консультації та практичні поради.

Крім того, НР інвестує в розвиток свого дослідницького потенціалу. Разом із центрами передового досвіду в усьому світі ми прагнемо розробити легкодоступний ресурс "come to", який буде підтримувати наших підписантів у розробці та імплементації цінностей.

НР продовжує вести регіональні семінари; наступний відбудеться в Парижі 23 травня, а потім в Куала-Лумпур - 14 листопада. Деталі - на веб-сайті НР. Ми також продовжуємо спостерігати за проблемними ситуаціями та пропонуємо дискретну підтримку лідерам університетів, що підписали цю Угоду. Ми співпрацюємо з глобальними органами, такими як Scholars at Risk та Міжнародною асоціацією університетів. Ми відкриті для роботи з іншими органами, якщо це допомагає нашим підписантам.

НР досягнула стійкого прогресу в останні роки в часи, які є більш складними, і коли її місія стала більш актуальною. Підтримка з боку підписантів значно зросла. З вашою допомогою ми можемо продовжувати це робити і покращити спосіб, у який ми це робимо, і додамо вам більше користі.

Якщо вам потрібна додаткова інформація, ми запрошуємо вас переглянути наш веб-сайт www.magna-charta.org. Якщо ви є користувачами соціальних мереж, ми запрошуємо вас на на наші сторінки Facebook і Twitter. Я дякую вам за вашу підтримку в минулому та сподіваюсь на вашу участь у майбутньому.

Щиро Ваш,
Доктор Сіолт Ноорда
Президент