Сертифікація електронних навчальних курсів

IMG 20140626 144511

Березень - червень 2014 р. 

 

 

 

 

В Київському університеті імені Бориса Грінченка, систематично, починаючи з 2012 року проводиться навчання науково-педагогічних співробітників за програмою "Підвищення ІКТ-компетентності викладача" за ініціативи проректора з інформатизації навчально-наукової та управлінської діяльності Морзе Н.В. 

З березня по квітень 2014 року співробітниками НДЛ інформатизації освіти  - Гончаренко Т.О., Варченко Л.О., Василенко С.В., Тютюнник А.В. проведено серію тренінгових семінарів «Створення електронних навчальних курсів на платформі Moodle» для викладачів, що починають створювати свої перші ЕНК, а також групові та індивідуальні консультації щодо вдосконалення та використання існуючих курсів.

Сертифікація ЕНК та отримання сертифікату про проходження курсів підвищення кваліфікації "Використання інформаційно-комунікаційних технологій в навчальному процесі. 2-й рівень ІКТ-компетентності викладача" (110 годин)  є одним із результатів навчання, запровадженого з січня 2012 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка за підтримки ректора Віктора Олександровича Огнев’юка.

У травні - червні 2014 р. тривала чергова хвиля сертифікації ЕНК. 61 викладач подав 53 ЕНК, з яких 30 ЕНК експертною комісією були сертифіковані,  24 викладачі-автори, розроблених ЕНК  отримають сертифікати про проходження курсів підвищення кваліфікації. 

Станом на 25 червня 2014 року навчання завершили 201 науково-педагогічний співробітник Університету. Сертифіковано 102 електронних навчальних курсів, зокрема по структурних підрозділах: 

Інститут мистецтв  4
Університетський коледж 4
Педагогічний інститут 11
Інститут людини 20
Інститут суспільства 28
Гуманітарний інститут 35

Результати сертифікацій оприлюднені на порталі Університету.

В рамках виконання наказу щодо впроваження дистанційних технологій в навчальному процесі проведено опитування авторів курсів щодо проблем створення та використання ЕНК. Виходячи з результатів опитування можна стверджувати, що викладачами напрацьовано вагомий досвід створення та використання ЕНК, а також наявні  питання щодо створення тих чи інших складових курсів, їх налаштування та використання студентами.

Результати опитування

2014-06-25 14-43-40 Скриншот экрана

2014-06-25 14-46-21 Скриншот экрана

Основними проблемами, що виникають у викладачів були:

2014-06-25 15-29-24 Скриншот экрана

 

Студенти в опитуванні вказували, що потребують більш детального опису та інструкцій до семінарських, практичних та самостійних робіт, а також недостатня кількість візуальних матеріалів (схем, зображень тощо)

Виходячи з заявлених проблем, НДЛ інформатизації освіти розробляється план консультацій, науково-практичних конференцій та круглих столів для навчання й обміну досвідом між авторами курсів, експертами та викладачами, що лише починають працювати над розробкою ЕНК.

Для полегшення роботи над створенням ЕНК для викладачів розроблено відео-курс, що містить 30 записів за основними темами на платформі Moodle та Wiki: